De zon: hoe kies je de juiste zonnebrandcrème en SPF?
De zon schijnt, heerlijk om naar buiten te gaan! Hierbij is het noodzakelijk om de huid te beschermen in de lente, zomer, herfst en winter, want UV straling is er altijd. UV-straling gaat ook door glas heen en wordt sterker door weerkaatsing via zand, water, sneeuw en ijs. Jouw huid beschermen tegen deze straling kan het beste met een zonnebrand- of gezichtscrème met een factor. Zonverbranding Wat gebeurt er precies? Te veel UV straling kan schadelijk zijn voor de huid. Dit kan nare gevolgen geven op lange en korte termijn. Het rood worden van de huid is eigenlijk een waarschuwingssignaal. Er dringt meer UV straling door in de huid dan de huid eigenlijk kan verdragen. Bij ernstige verbranding sterven er veel cellen af in de opperhuid met als gevolg dat de huid gaat vervellen. Er kunnen zelfs blaren ontstaan in extreme gevallen. Op lange termijn vergroot te veel UV straling de kans op vroegtijdige huidveroudering en levert een grote bijdrage aan de vorming van pigmentvlekjes, rimpeltjes en lijntjes.
Hoe beschermen met een zonnebrand- of gezichtscrème?
Het gebruik van goede bescherming betekent niet dat de huid blank of licht van kleur hoeft te blijven. De factor helpt de huid beschermen tegen schadelijke straling, waarbij je nog steeds geleidelijk en egaal kunt bruinen. Zonnebrandcrèmes zijn er in veel verschillende soorten, variërend van factor 4 tot factor 50. Daarnaast zijn er ook gezichtscrèmes die bescherming bieden. Gaat je echt ‘zonnebaden’ dan is het advies om een zonnebrandcrème met een SPF 15 of 30 te gebruiken.
Welke factor gebruiken?
De beschermingsfactor (SPF- sun protection factor) drukt de werkzaamheid van crème uit. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème. Oftewel de SPF geeft aan hoe veel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een crème in vergelijking tot niet gebruik van een crème. Bijvoorbeeld: bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur).
De keuze voor de factor wordt mede bepaald door jouw huidtype. Zo heb je als je snel verbrand heeft u een hogere factor nodig dan iemand die niet snel verbrand.
Huidtype
1. Verbrandt zeer snel, wordt langzaam bruin, gebruik SPF 20-30
2: Verbrandt snel, wordt langzaam bruin, gebruik SPF 15-20
3. Verbrand niet snel, wordt gemakkelijk bruin, gebruik SPF 15+
4. Verbrandt bijna nooit, bruint zeer snel, gebruik SPF 10-15
Kies bij twijfel altijd een hogere factor, zo kun je zeker veilig zonnen!